BulvárSzerző: blikk 2026. 07. 31. 6 percnyi olvasás
A Waze havi több mint 140 millió autós számára jelent nélkülözhetetlen segítséget a dugók elkerülésében és a közúti veszélyek jelzésében. A népszerű navigációs appért cserébe a felhasználók lényegesen több adatot adnak át, mint amennyiről tudomásuk van. Ha sikerült megkapnia bizonyos engedélyeket, az alkalmazás még az autó leállítása és a navigáció bezárása után is rögzítheti a helyadatainkat.
A közösségi navigáció működési elve egyszerű és vonzó alkura épül: a sofőrök valós idejű információkat osztanak meg a traffipaxokról, kátyúkról vagy útakadályokról, cserébe pedig a leggyorsabb útvonaltervezést kapják. Ez a rendszerstabilitás és közösségi élmény ugyanakkor nem a semmiből születik, hanem az okostelefonok által folyamatosan továbbított adatfolyamra támaszkodnak. Sok autós az alkalmazás első telepítésekor gondolkodás nélkül rányom az engedélyezés gombra, nem számolva azzal, hogy az Alphabet (Google) anyavállalat infrastrukturális hálózata ezzel egy állandóan aktív adatgyűjtő csomópontot nyer. A háttérben futó folyamatok révén az alkalmazás az autóból való kiszállás után is képes nyomon követni a felhasználó mindennapi mozgását.
Az alkalmazás adatvédelmi tájékoztatóját közelebbről megvizsgálva, kiderül, hogy a gyűjtött információk köre messze túlmutat az aktuális GPS-koordinátákon. A rendszer rögzíti a rendszeresen használt útvonalakat, a haladási sebességet, az utazások gyakoriságát, valamint az elmentett otthoni és munkahelyi címeket is. Mindezeken felül a Waze technikai metaadatokat is begyűjt, mint például a használt készülék típusa, az akkumulátor töltöttségi szintje, illetve az alkalmazáson keresztül elért harmadik féltől származó weboldalak vagy szolgáltatások adatai.
Amennyiben az okostelefon helymeghatározási engedélye „Mindig” állásba van kapcsolva a „Csak az alkalmazás használata közben” opció helyett, az adatgyűjtés a nap 24 órájában, folyamatosan zajlik. A háttérben gyűjtött koordináták segítségével a rendszer kiismeri a felhasználó szokásait, amit a hivatalos indoklás szerint a prediktív útvonaltervezéshez használnak fel. Például azért, hogy a mobil már az elindulás előtt figyelmeztethessen a munkába vezető szokásos úton kialakult torlódásra. Ez a funkció kényelmesnek tűnhet, ám a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Alphabet rendkívül részletes képet alkot a felhasználó mindennapi életéről, beleértve a kávézókban, orvosi rendelőkben vagy ismerősöknél tett látogatásokat is.
Ez is érdekelhetiA Google egy sor új, mesterséges intelligenciára épülő funkcióval öntötte nyakon a népszerű Waze navigációs alkalmazást. Ám az öt újításból álló csomagból a mindennapi vezetés során meglepően kevés bizonyul valóban hasznosnak. Egy gyakorlati teszt alapján az új fejlesztések többsége elérhetetlen vagy akadozik, így csupán két opciót érdemes aktiválni.
A Waze felületén számos adatvédelmi opció áll a felhasználók rendelkezésére, ám ezek működésével kapcsolatban gyakran téves kép él a fejekben. Az alkalmazáson belüli beállításokban aktiválható például a „Láthatatlan” (Invisible) mód, amely eltünteti a felhasználó kis autóikonját a nyilvános térképről a többi autós szeme elől. Emellett lehetőség van a helyadatokon alapuló, személyre szabott hirdetések kikapcsolására is.
A Waze logója csendesen somolyog a felszínen, közben az app a háttérben gőzerővel gyűjti az adatainkat / Illusztráció: Getty Images
A beállítások árnyoldala, hogy ezek az opciók csupán azt korlátozzák, mit lát a többi felhasználó, vagy miként használják fel az adatokat a harmadik féltől származó hirdetők. Az alapvető, háttérben zajló adatgyűjtési folyamatokat a felületen belüli módosítások nem állítják le. Az alkalmazás működése egy alapvető árualapra épül: a pontos közösségi forgalmi adatokért cserébe a felhasználó a saját mozgásával folyamatosan táplálja a Google adathálózatát.
Azok számára, akik szeretnék visszaszerezni az ellenőrzést a helyadataik felett, a leghatékonyabb megoldást nem az alkalmazáson belüli menüpontok, hanem az okostelefon operációs rendszerének beállításai jelentik. Mind iOS, mind Android rendszeren lehetőség van arra, hogy a helyhozzáférést szigorúan a „Csak az app használata közben” opcióra korlátozza, megakadályozva ezzel, hogy a navigáció az autó leállítása után is figyelje a mozgását.
A BGR cikke rámutat arra, hogy a háttérben futó nyomon követést az operációs rendszer szintjén lehet a leghatékonyabban szűrni. Aki pedig teljes mértékben elutasítja, hogy a tartózkodási helyét és az utazási szokásait folyamatosan rögzítsék és a digitális profiljához csatolják, annak a szolgáltatás komplett törlése jelentheti a végső megoldást.